Långresa med bebis under föräldraledigheten

Publicerad: 11 December 2022, 16:06

Resa med bebis

Föräldraledigheten är här och många funderar på att göra den där långresan man alltid drömt om. För de flesta föräldrar så går barnet alltid först, och det är väl just det föräldraledigheten är till för? Att vi skall lämna hela vårt fokus åt barnet och vår relation. Att vårt nya barn får massor av närhet, kärlek och trygghet är A och O. Däremellan skall man också besöka BVC, ta vaccin, gå på läkarkontroller och också ta hand om sig själv. Att skaffa barn är en stor förändring, den förändringen är där oavsett om du är hemma eller på resande fot.

Även om det ibland känns svårt att få ihop pusslet så behöver det ena inte utesluta det andra och vi kommer gå igenom lite praktiska tips och råd för att möjliggöra den där resan tillsammans med din baby. När man får chans att vara ledig på det här sättet vill man nyttja tiden på allra bästa sätt. Det kan också vara ett bra sätt att skapa fina minnen och utvecklas som familj om möjligheten finns att resa tillsammans.

 

Planera din resa

Ett tips är att planera, men också inte för detaljerat. Hur går det ihop? Jo: planera alltid din packning och mindset för att allt kan hända. Med det i åtanke så finns det inte mycket som kan gå fel. Men att drömma om den perfekta resan tillsammans med småbarn borgar sällan för lyckade resor. Att ha höga föreställningar sätter också höga krav på utfallet. Planera därför inte alltför detaljerat, allt kan nämligen hända och förutsättningar förändras med ett litet barn. Därför blir ofta de bästa resorna med småbarn de med minst aktiviteter och mest luft i kalendern. Att planera in för förutsägbara händelser och allmänt strul är därför ett vinnande koncept. Var öppen och ta dagen som den kommer.

 

Hur går det ihop ekonomiskt att resa under föräldraledigheten?

Att vara föräldraledig innebär för de flesta en mer begränsad ekonomi än tidigare. Bra att kolla upp innan man går på föräldraledighet är att ta reda på om din arbetsgivare har en så kallad föräldralön. Föräldralönen är ett komplement till din föräldrapenning vilket kan innebära att du totalt får upp emot 90% av din lön under din föräldraledighet.

Ett annat tips kan vara att att använda sparade pengar för att passa på att resa med ditt barn under föräldraledigheten.

Ska hela familjen resa så kan en uthyrning av befintlig bostad under denna period vara ett mycket bra sätt för dig att finansiera din resa. På exempelvis Airbnb är det enkelt att hyra ut sin bostad eller varför inte tillsammans med Samtrygg? Intäkterna för sidoinkomst av denna typ är dessutom skattefri upp till 40 000kr.

Att resa med ditt barn måste inte per automatik bara vara något väldigt kostsamt. Se över dina alternativ och lägg tid på att välja bra och billigare boenden - det lönar sig.

  

Att resa utomlands med sin bebis

Att resa utomlands med sitt barn kan kännas som ett stort steg, men ofta är inte själva resandet så komplicerat om man jämför med att resa inrikes. Som i de flesta andra situationer med litet barn så får man utgå ifrån barnet. Se till att ha gott om tid och var förberedd med diverse packning. 

Tar man steget så rekommenderar vi att resa till destinationer som är trygga vad gäller medicinsk vård, men även som anses vara trygga platser att resa till vad gäller säkerhetsläget. Vad som gäller just nu kan man kolla upp hos Utrikesdepartementet. Att vara bekant med språket på plats kan vara en trygghet när man reser med barn om något skulle ske. Ofta innebär också en utlandsresa flyg. Snart publicerar vi även en artikel om vad man skall tänka på när man flyger med barn.

Vi rekommenderar också att inte resa till alltför varma länder. Barn under ett år blir snabbt uttorkade och är extra känsliga för temperaturförändringar. Ju yngre barnet är, desto allvarligare kan vätskebristen bli. Spädbarn och för tidigt födda barn är särskilt utsatta, även barn med vissa kroniska sjukdomar. Symptom på vätskebrist hos barn är bland annat att barnet är gnälligt och trött.

Att ta med sig ett eget reseapotek är alltid att rekommendera. Det är betydligt enklare att förstå och veta vad svenska medikament innehåller kontra utomlands. Det är också betryggande att ha nära till hands om det är så olyckan är framme. Här har 1177 listat ett bra reseapotek.

Reser du inom Schengen så behöver ditt barn inget pass. Däremot bör du alltid ta med bevis på att du är barnets förälder genom exempelvis födelseattest eller annat officiellt intyg. Vi rekommenderar dock alltid att ni innan eventuell resa kontaktar ansvariga myndigheter då reglerna förändras från dag till annan.

På stranden

Föräldrapenning under lång- och utlandsresor

Riktlinjerna hos Försäkringskassan ändras regelbundet och kan ibland skilja från fall till fall. Därför rekommenderar vi alltid att kolla detaljer med dem innan avfärd. Vi har listat lite generella riktlinjer att ha som grund:

  • Det är okej att ta ut föräldrapenning om du är försäkrad i Sverige och barnet är bosatt i Sverige eller bor inom EU/EES eller Schweiz. Som försäkrad i Sverige räknas du som bor i landet och inte varit bortrest längre än ett år. Läs mer på: Vägledning för föräldrapennig.
  • Om du har de ekonomiska förutsättningarna så finns det möjlighet att vara föräldraledig under barnets första 18 månader utan att ta ut någon föräldrapenning.
  • Är ni två föräldrar så kan ni välja att ta ut vad som kallas för ”dubbeldagar” under 30 dagar. Det innebär att bägge parter är föräldralediga samtidigt. Det är möjligt under barnets första år.
  • För att skydda sin SGI (sjukpenninggrundande inkomst) så måste man, efter att barnet fyllt ett år, antingen ta ut 5 av 7 föräldrapenningsdagar eller jobba. 

Vaccin, BVC-besök och läkarkontroller - hur ska man tänka?

Ditt barn kommer att besöka BVC för flertalet kontroller under sitt första levnadsår. Flest besök kommer det vara fram tills barnet är sex månader. Därefter är det besök varannan månad fram tills ett års ålder och nästa därpå är vid ett och ett halvt års ålder. Vi rekommenderar att man går på de planerade BVC-besöken, och särskilt prioriterar läkarkontrollerna. Är man på resande fot kan man alltid ha en dialog med sin BVC-central.

Under ditt barns första fem månader i livet får det flertalet olika vaccin som är viktiga för barnets grundskydd. Vi rekommenderar därför att man undviker långa resor tills efter dessa fem månader. Vid ett års ålder får barnet en påfyllnadsdos så se till att hålla dig hemma även då för att boosta barnets skydd.

Vid 18 månaders ålder ges mässlingsvaccinet. Det kan även ges tidigare, men som tidigast vid 9 månaders ålder. Planerar du att resa mycket med ditt lilla barn så är det bra att ge redan vid 9 månaders ålder, men ger man tidigt är det bra att komma ihåg att det då även kommer att behövas en påfyllnadsdos längre fram.

Vi hoppas att dessa tips skall underlätta för dig att kunna verkställa dina resedrömmar med din bebis!

Upptäck nya äventyr med vårt inspirerande nyhetsbrev

Artiklar & Guider

Äventyr för föräldralediga: Barnvagnsvisning på Museet Vrak i Stockholm
Äventyr för föräldralediga: Barnvagnsvisning på Museet Vrak i Stockholm
Ta del av en unik föräldraledig-utflykt med Sandra och Daniel, föräldrar till den charmiga Julian på 7 månader, när de utforskar Museet Vrak i Stockholm. Upplev en fascinerande barnvagnsvisning under ytan och kasta er in i interaktiva VR-äventyr. Glöm inte att förlänga upplevelsen med Vraks barnvagnsvingar, tillgängliga varje måndag mellan 10-12 under våren 2024.
Sommarens bästa läsning för barn och deras föräldrar
Sommarens bästa läsning för barn och deras föräldrar
Sommaren är här och det är den perfekta tiden för både avkoppling och äventyr. För många föräldrar kan semester med barn innebära en härlig blandning av lek, sol och – inte minst – läsning. Här kommer några tips på spännande och underhållande böcker att ta med på semestern, samt varför barnboksappar som Lylli är den ultimata lösningen för att göra livet enklare för föräldrar.
Hur klär du din bebis i vagn på vintern?
Hur klär du din bebis i vagn på vintern?
Vintern är en härlig tid för att vara ute med barn. Men det är viktigt att klä bebisen rätt för att den inte ska bli kall eller svettig. Här är våra bästa tips på hur du klär din bebis i vagn på vintern, beroende på väder och temperatur ute.
Vill du få 1,5 miljoner mindre i livsinkomst än din partner?
Vill du få 1,5 miljoner mindre i livsinkomst än din partner?
Handen på hjärtat, att ha småbarn kostar mer för mammor än för pappor. För vissa kvinnor börjar det redan under graviditeten med den minskning av inkomst som en sjukskrivning innebär. Det fortsätter ofta med att den som är mamma tar större delen av föräldraledigheten, vab och går ner i tid för att få ihop livspusslet.
Här kan du hämta ut babyboxar!
Här kan du hämta ut babyboxar!
Konceptet med babyboxar är genialiskt. Här får man chansen att prova olika artiklar, vissa är helt gratis och för andra behöver du stå för frakt. Många kan man beställa redan innan bebis kommer, andra när ditt barn är fött. Här finns listan på de olika babyboxarna du kan hämta ut.
De första dygnen efter förlossning: En guide för nyblivna mammor
De första dygnen efter förlossning: En guide för nyblivna mammor
Har du precis genomgått en förlossning och nu har du äntligen din bebis i din famn? Stort grattis! De första dygnen efter att ha fött barn är minst sagt omtumlande. Det där lilla knytet som hittills bara funnits i din mage har nu lämnat livmoderns varma rum och från ena dagen till den andra så har du ett litet liv att ta hand om. Det kan kännas både överväldigande och svårt men det är också en tid av stor glädje och kärlek.
Hur hanterar man mardrömmar och nattskräck hos barn? Sömncoachen ger sina bästa tips
Hur hanterar man mardrömmar och nattskräck hos barn? Sömncoachen ger sina bästa tips
Vad är skillnaden mellan mardrömmar och nattskräck? Hur kan du som förälder bemöta barnet när det sker? I den här artikeln reder vi ut begreppen och du får handfasta tips och råd på vad du kan göra för förebygga och hjälpa ditt barn att få bättre nattsömn.
Älskar du inte föräldraledigheten? Här är 7 tips!
Älskar du inte föräldraledigheten? Här är 7 tips!
Vissa tycker det är alldeles, alldeles underbart att vara hemma med en liten bebis. Andra tycker det är ensamt och långtråkigt. I appen Plussa hittar du tips och råd kring hur du som förälder kan må så bra som möjligt. Bland annat har Plussa samlat några tips till dig som tycker föräldraledigheten är utmanande.
Föräldraledig i Göteborg? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldraledig i Göteborg? Här kommer tips på aktiviteter
Leksaksbibliotek, hälsa på djur och skapa vattenvana med hjälp av babysim. Föräldralediga.se har kartlagt mötesplatser och aktiviteter i Göteborg för föräldralediga och deras barn. Här finns något både för den som vill göra något stillsamt, som gå på babycafé eller utflykt till 4H-gård och för den som vill ha lite mer rörelse som babysim och babyrytmik.
Tips på aktiviteter för föräldralediga med barn som är 4-6 månader
Tips på aktiviteter för föräldralediga med barn som är 4-6 månader
Föräldraledighet är en underbar tid att få spendera med sitt nyfödda barn, men för vissa kan det också vara svårt att veta vad man ska fördriva tiden med mellan blöjbytena. Vilka aktiviteter kan man göra med bebisar som är 4-6 månader gamla? Här är några förslag på aktiviteter som kan vara roliga och utvecklande för både dig och ditt barn.
Barnvagnspromenader i stadsmiljö
Barnvagnspromenader i stadsmiljö
När man lever i en storstad med småbarn så blir ofta promenaderna nära trafikerade gator. Du är knappast ensam om att fundera över hur hälsosamt det egentligen är. Men lösningen är nära. Bli mer medveten om luftföroreningshalten i ditt närområde.
Tidiga graviditetstecken – 20 symtom på att du är gravid
Tidiga graviditetstecken – 20 symtom på att du är gravid
Graviditet är en av de mest spännande, läskiga och livsförändrande upplevelserna en kvinna kan gå igenom. Tidiga graviditetssymtom kan variera från person till person, men det finns några vanliga tecken och symtom som många kvinnor upplever under de första veckorna av graviditeten. Låt oss ta en titt på några av de vanligaste knepiga små tecknen som du kan uppleva.
Måste småbarnsårens viktigaste inköp köpas?
Måste småbarnsårens viktigaste inköp köpas?
Under de första åren under barnens liv händer mycket, de växer snabbt och behoven förändras. Det här innebär ofta nya inköp, till exempel en större barnvagn, en ny bilbarnstol och kanske den första cykeln? En fråga man såklart ställer sig: måste allt köpas?
Babymassage – en mjuk beröring för ditt barn med flera hälsofördelar
Babymassage – en mjuk beröring för ditt barn med flera hälsofördelar
Att ge din baby massage kan vara en underbar upplevelse för både dig och ditt barn. Det är en mjuk och närmande beröring som kan hjälpa till att skapa en stark känslomässig koppling mellan er, samtidigt som det har många hälsofördelar för ditt barn.
Föräldraledig i Stockholm? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldraledig i Stockholm? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldralediga.se har tittat på mötesplatser och aktiviteter som finns i Stockholm med omnejd för föräldralediga och deras barn. Det finns aktiviteter både den som vill göra något stillsamt som sångstund och för den som vill ha mera rörelser som utflykter. Mycket är gratis eller ges till självkostnadspris, annat kostar per tillfälle eller har terminsavgift. Stockholm erbjuder massor att göra och ställen att besöka.
Långresa med bebis under föräldraledigheten
Långresa med bebis under föräldraledigheten
Föräldraledigheten är här och många funderar på att göra den där långresan man alltid drömt om. För de flesta föräldrar så går barnet alltid först, och det är väl just det föräldraledigheten är till för? Att vi skall lämna hela vårt fokus åt barnet och vår relation. Att skaffa barn är en stor förändring, den förändringen är där oavsett om du är hemma eller på resande fot.
Lär din bebis babytecken!
Lär din bebis babytecken!
När våra barn är små är det vanligt att känna en längtan efter en tid då man kan kommunicera bättre och enklare. Men det finns faktiskt enkla medel för att kunna börja "prata” med din bebis innan språket är på plats. Nämligen med hjälp av Babytecken, eller ”tecken som stöd” som det också kallas.
3 tips på aktiviteter att göra i sommar
3 tips på aktiviteter att göra i sommar
Äntligen har sommaren hittat hit, här finns 3 tips till er som är föräldralediga eller har semester med bebis och yngre barn.
Följ med på en dag med GroGro – färsk mat för barn
Följ med på en dag med GroGro – färsk mat för barn
Har du hört talas om GroGro? Framtidens mat för barn som är färsk och kallpressad. En näringsrik smakbomb som görs på hela ekologiska råvaror. Häng med oss under en sommardag där vi både kommer dela våra bästa GroGro-tips kring färsk mat i värmen och smarriga recept för de minsta.
Vad ska man tänka på inför babysim?
Vad ska man tänka på inför babysim?
Innan man ska gå på babysim för första gången finns det såklart många funderingar kring hur det går till och vad man ska tänka på. Det kan vara mycket att hålla koll på de första gångerna – barn och packning ska manövreras – och mycket information ska tas in. Vi har samlat några värdefulla tips för dig som ska på babysim med din bebis.